Er zijn verschillende zonnebrillen te koop. Ze verschillen sterk in kwaliteit en prijs. Meestal kies je een zonnebril omdat hij trendy is of omdat hij je goed staat. Je mag niet vergeten dat een zonnebril je ogen ook moet beschermen. Ogen zijn een prachtig geschenk van moeder natuur. Hou ze daarom gezond!

Een goede zonnebril moet beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Om er zeker van te zijn dat een bril voldoende bescherming biedt, zou hij moeten voorzien zijn van het kwaliteitslabel UV 400 of van het opschrift 100% UV bescherming. Een goede zonnebril beschermt trouwens veel meer dan alleen de ogen. Ook de dunne en dus gevoelige huid die zich rond de ogen bevindt, wordt beschermd door een goede zonnebril. Deze huid veroudert snel. Daarom is ze erg gevoelig voor rimpelvorming en kraaienpootjes. Een goede zonnebril is bijgevolg breed genoeg om deze plaatsen doeltreffend te beschermen tegen schadelijke invloeden.

Een ander belangrijk aspect van een zonnebril is de kleur of soort van de glazen. De kleur van het zonneglas is vaak afhankelijk van de kleur van de ogen. Personen met lichtere ogen kiezen in theorie meestal voor donkere grijze tinten. Personen met donkere ogen neigen naar bruine en lichtere tinten. Er bestaan ook gele glazen. Gele glazen zijn populair als nachtbril tijdens het autorijden ’s avonds en bij slecht slecht weer. Ook in de sportwereld wordt er vaak gebruik gemaakt van gele glazen. Denk maar aan schutters, biathlon, enzoverder. Hier dienen de gele glazen vooral om een scherper zicht te hebben. Je kan ook kiezen voor contrastverhogende zonneglazen. Deze glazen zorgen er voor dat het contrast tussen rood en groen wordt verhoogd. Dit soort glazen is dus ideaal tijdens het autorijden. Gepolariseerde glazen worden eveneens gebruikt tijdens het autorijden maar zijn vooral geschikt bij watersporten (zeilen, vissen, waterskiën, …). Gepolariseerde glazen nemen de schittering veroorzaakt door lichtweerkaatsing volledig weg.

lenses-tltmelaninPwithandwithout

Hou dus zeker rekening met deze factoren bij het aanschaffen van een nieuwe zonnebril. Het is trouwens niet zo dat een kwalitatief model minder mooi is, integendeel zelfs! Kies dus steeds voor een kwalitatief exemplaar waar jij je goed bij voelt. Vergeet zeker ook kinderogen niet te beschermen tegen de zon. Onthoud dat een kinderzonnebril geen speelgoed is. Het is een pure noodzaak. Er zijn momenteel prachtige exemplaren te koop die zowel baby- als kinderoogjes voldoende beschermen.